Aktualności
W dniu 15 października 2014r. uczniowie klas pierwszych Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie kolejny raz uczestniczyli w zajęciach kulinarnych. Odbyły się one w ramach współpracy szkoły z Agencją Rynku Rolnego w Kielcach. Młodzi adepci sztuki kulinarnej pracowali w nowoczesnej szkolnej pracowni gastronomicznej pod kierunkiem szefa kuchni z restauracji "Monte Carlo" w Kielcach pana Pawła Ptasia oraz pani Agnieszki Łukawskiej. Restauracja „Monte Carlo” jest według czytelników gazety „Echo Dnia” najlepszą restauracją w województwie świętokrzyskim i zdobyła I miejsce w konkursie Wojewody Świętokrzyskiego i Marszałka Województwa Świętokrzyskiego „Restauracja z kuchnią regionalną”. W pierwszej części zajęć uczniowie wzięli udział w przygotowaniu regionalnych potraw świętokrzyskich dostosowanych do potrzeb współczesnego konsumenta, takich jak: zalewajka świętokrzyska, zupa cebulowa z grzankami, żeberko duszone w białej kapuście, zawijaniec ze szparagami, caprese po polsku, panierowany oscypek z żurawiną, naleśniki ze szpinakiem, filet drobiowy w rozmarynie, śledź po kielecku. Druga część zajęć miała charakter typowo warsztatowy.
W dniu 10 października 2014 roku w Zespole Szkół Nr1 w Opatowie odbyło się spotkanie szkoleniowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Opatowie z uczniami Technikum Mechanizacji Rolnictwa. Kierownik ARiMR Robert Kasiński powitał uczestników szkolenia i przedstawił program spotkania. Pracownicy: Grzegorz Pietrzyk i Ewa Lepiarz przedstawili Projekt Systemu Płatności Bezpośrednich w Polsce w latach 2015 – 2020. Młodzież z zainteresowaniem wysłuchała prelekcji. Spotkanie z przedstawicielami ARiMR poszerzyło wiedzę na temat dopłat przyszłych rolników kształconych w Zespole Szkół Nr1 w Opatowie.
Niezwykle uroczysty charakter miała akademia z okazji „Dnia Edukacji Narodowej”, która odbyła się 13 października 2014r. w Zespole Szkół Nr1 w Opatowie. Na uroczystość przybyli zaproszeni goście: starosta opatowski – Bogusław Włodarczyk, kierownik wydziału oświaty - Marek Gołasa, przewodnicząca Komitetu Rodzicielskiego - Stanisława Papaj, przewodnicząca Cechu Rzemiosł – Teresa Gajewska oraz dyrekcja szkoły, grono pedagogiczne, pracownicy administracji oraz uczniowie. Dyrektor szkoły Pan Tomasz Świątek przywitał wszystkich, którzy przybyli, by uczcić to wyjątkowe święto szkoły. Po życzeniach złożonych przez gości i przedstawicieli Samorządu Uczniowskiego uczniowie złożyli na ręce p. Teresy Gajewskiej kwiaty i życzenia dla wszystkich pracodawców prowadzących szkolenie praktyczne młodzieży naszej szkoły. Następnie przyszedł czas na nagrody dla wyróżniających się w swej pracy nauczycieli. Nagrody otrzymali: Piotr Cybula, Jerzy Grzyb, Robert Gubernat, Agnieszka Frejlich, Magdalena Kidoń, Jerzy Lulin, Szczepan Madej, Monika Masternak, Dorota Pitek, Władysław Polit, Danuta Roszczypała, Tomasz Sewera, Agnieszka Spała, Monika Wicha, Agnieszka Zwolska. Nagrodę Starosty Opatowskiego za osiągnięcia w pracy dydaktycznej dostała Edyta Gwoździk. Część artystyczna przygotowana przez młodzież pod czujnym okiem nauczycieli: p. Edyty Gwoździk, Anety Surowieckiej, Moniki Masternak i Marty Firmanty- wprowadziła wszystkich w wesoły nastrój.
Dnia 9.10.2014r. klasa II TŻiUG z opiekunami Agnieszką Frejlich, Dorotą Pitek i Markiem Frejlichem wyjechała na wycieczkę w Góry Świętokrzyski podpatrywać zmieniającą się na jesieni przyrodę (zajęcia terenowe z botaniki) oraz doskonalili kunszt kucharski, obsługując kuchnię polową. Pierwsza część wycieczki polegała na zdobyciu Szczytniaka i obserwacji roślin w tymże rezerwacie. Następnie młodzież pod kierunkiem nauczycielek zawodu pichciła w kuchni polowej, którą wspaniałomyślnie udostępnił niezawodny przyjaciel szkoły - ks. Jan Mikos w Nowym Skoszynie. Młodzi adepci sztuki kulinarnej ugotowali wojskową grochówkę i żur polski oraz upiekli na ruszcie z jesiennych warzyw kolorowe szaszłyki. Nie mogło oczywiście zabraknąć pieczonej kiełbaski spożywanej podczas nauki piosenek wojskowych i patriotycznych.