Aktualności


Tegoroczne obchody skoncentrowały się na potrzebie przyspieszenia przejścia na odnawialne źródła energii, takie jak energia słoneczna, wiatrowa, wodna, geotermalna i pływowa. Kluczowym przesłaniem było wezwanie do potrojenia globalnej produkcji energii odnawialnej do 2030 roku, co pozwoli zbudować zrównoważoną przyszłość. Przejście na odnawialne źródła energii m.in. zmniejsza emisję gazów cieplarnianych, poprawia jakość powietrza oraz redukuje choroby związane z zanieczyszczeniem.

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pt. „Kuchnia tradycyjna w nowoczesnej odsłonie”. Zajęcia prowadził pan Łukasz Wasik – szef kuchni Restauracji „Lokalna” w Górnie, który przekonał wszystkich, że z prostych składników można wyczarować wyjątkowe smaki. Uczestnicy z podstawowych, lokalnych surowców techniką dekonstrukcji sporządzali standardowe potrawy obiadowe w wersji XXI wieku.

Easter Tea Time czyli kolejna lekcja języka angielskiego z cyklu „Na pograniczu kultur”, tym razem poświęcona obrzędom wielkanocnym. Ulubione zabawy Brytyjczyków: turlanie oraz szukanie jajek czekoladowych. Celebrowanie świątecznych spotkań przy filiżance herbaty z mlekiem koniecznie i obligatoryjnie maleńkie kanapeczki z zielonym ogórkiem. Wyśmienita kawa kusi zapachem i zachęca do degustacji ciasteczek. Polskie tradycje są reprezentowane przez przepyszne kiełbasy, jajeczne dania jak również mazurki i wielkanocne baby. Na Górce łączymy obyczaje więc: Happy Easter czyli Wesołych Świąt Wielkiej Nocy.