Aktualności
Wiosenne kwiaty, pisanki w koszyczkach, sceneria przywołująca wiosnę i zbliżające się Święta Wielkanocne stanowiły tło dla wspaniałych wypieków, jakie przygotowali uczniowie z klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Te cieszące zmysł wzroku i smaku elementy znalazły się na „Kiermaszu wielkanocnym", który przygotowała z uczniami nauczycielka ZS Nr1 w Opatowie - pani Agnieszka Frejlich.
14.04.2014 r. w Zespole Szkół Nr 1 w Opatowie odbyło się spotkania z Rodzicami, którzy mieli okazję zapoznać się z osiągnięciami swoich Dzieci, nie tylko przełożonymi na oceny, ale w postaci popisów artystycznych na żywo. Wywiadówka rozpoczęła się częścią oficjalną w Sali gimnastycznej. Dyrektor szkoły powitał Rodziców oraz przedstawiciela Starostwa powiatowego w Opatowie - Kierownika Wydziału Oświaty – Marka Gołasę, życząc wszystkim wesołych świąt Wielkanocnych. Młodzież zaprezentowała swoje osiągnięcia z bieżącego roku szkolnego w postaci prezentacji multimedialnej oraz artystycznej parady nauczanych zawodów i kierunków kształcenia w szkole. Część artystyczną uświetniły popisy sportowe oraz z zakresu samoobrony. Nie zabrakło świątecznego akcentu, młodzież z pierwszej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowała niespodziankę dla Rodziców – poczęstunek wypieków wielkanocnych. Nic nie sprawia Rodzicom tak wielkiej przyjemności, jak przyglądanie się występom artystycznym własnych pociech, czemu dały wyraz gromkie brawa i pochlebne komentarze oraz słowa pełne zachwytu, które dało się słyszeć na szkolnych korytarzach.
Uczniowie mundurówki Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie po raz kolejny uczestniczyli w niezwykłym wydarzeniu. Tym razem budynek i otoczenie szkoły na ulicy Słowackiego stały się Ośrodkiem Szkoleniowym, w którym odbyły się 24-godzinne Manewry GROM COMBAT, poprowadzone przez byłych komandosów GROMu „Chlora" i „Fokę" oraz instruktorów GRAK - „Hipisa", „Rycerza", „Borysa" i „Brzozę". Zajęcia te stanowiły Trening Przygotowawczy do Operacji „Ponury-Nurt" zaplanowanej na czerwiec z lokalizacją w Górach Świętokrzyskich. Młodzież z klas liceum służb mundurowych pod opieką nauczycieli: Edyty Gwoździk, Marka Frejlicha, Waldemara Domagały i Roberta Gubernata poznawała tajniki systemu GROM COMBAT uczestnicząc w treningu wytrzymałościowym i szybkościowym. Niezwykle atrakcyjne okazały się zajęcia z udzielania pomocy medycznej poprowadzone przez „Fokę". Wielu cennych informacji dostarczył poszczególnym grupom bojowym major Jacek Kowalik podczas ćwiczeń z busolą, oznaczania i chodzenia na azymut. Natomiast „Rycerz" i „Borys" prowadzili tzw. trening dotyczący radzenia sobie ze stresem i dowodzenia grupą i współpracy w zespole.
W dniu 4 kwietnia 2014 roku uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej o kierunku kucharz Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie w ramach projektu Edukacja Zawodowa w Praktyce - „Mój zawód - zawodem kluczowym dla regionu" realizowali zadania zawodowe: „Sporządzanie i ekspedycja regionalnego posiłku świętokrzyskiego" i „Świętokrzyskie śniadanie wielkanocne". Po intensywnych przygotowaniach na zajęciach stacjonarnych i e-learningowych uczestnicy projektu podzieleni na pięć, czteroosobowych grup przygotowali wyśmienite potrawy regionalne. Na stołach pojawiły się: zalewajka świętokrzyska, zupa cebulowa, żur, kugiel - baba ziemniaczana, pierogi, klops, paszteciki, roladki z kurczaka, sałatka Żmigród, kawa po opatowsku, muffiny capuccino, baby i mazurki wielkanocne oraz wiele innych wspaniałości.
- Młodzież klas mundurowych uczestniczyła w zajęciach strzeleckich w Szydłowie
- Spotkanie w Zespole Szkół Nr1 w Opatowie nt. "Bądź bezpieczny w sieci"
- XIV Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Zasadach Bezpieczeństwa i Higieny Pracy pod hasłem: „BEZPIECZNIE OD STARTU”
- To już trzecia w tym roku szkolnym akcja honorowego oddawania krwi w ZS Nr1
- Uczniowie ZS Nr 1w Opatowie na X Powiatowym Konkursie Wiedzy o Krajach Niemieckojęzycznych