Aktualności
W dniach 16-17.10.2015 roku w Zespole Szkół Techniczno-Informatycznych w Busku Zdroju odbyła się konferencja zorganizowana przez Państwową Inspekcję Pracy dotycząca programu edukacyjnego „Kultura Bezpieczeństwa”. Ma on na celu popularyzację przepisów, zasad bezpieczeństwa i higieny pracy wśród uczniów. W programie tym nauczyciele Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie uczestniczą od 2007 roku. Na konferencji naszą szkołę reprezentował szkolny koordynator programu edukacyjnego – Roman Góra. Głównym jej celem była wymiana doświadczeń i dobrych praktyk przy realizacji programu „Kultura Bezpieczeństwa” oraz pogłębienie i uzupełnienie wiedzy na temat działań prewencyjnych Państwowej Inspekcji Pracy, Prawa Pracy, elementów bezpieczeństwa w ruchu drogowym, profilaktyki w środowisku pracy i nauki, używek, dopalaczy, bezpieczeństwa pożarowego w szkole, bezpieczeństwa uczniów w szkole i na wycieczkach szkolnych, oraz pierwszej pomocy przedmedycznej.
Jak co roku młodzież Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie nie zapomniała o uczczeniu pamięci żołnierzy leżących od niemal 100 lat w bezimiennych mogiłach cmentarza wojennego w miejscowości Gołoszyce. Uczniowie z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką pani Doroty Pitek, posprzątali groby i zapalili znicze oddając hołd poległym, w czasie I wojny światowej, żołnierzom wielu narodowości.
W dniu 05 października 2015 roku zostały przeprowadzone na terenie Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie eliminacje szkolne Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Bankach. Organizatorem tego przedsięwzięcia było Centrum Edukacji Ekonomiczno – Społecznej w Gnieźnie, które w bieżącym roku szkolnym wykupiło prawa autorskie do realizacji Olimpiady Wiedzy o Bankach. Temat przewodni czwartej edycji Olimpiady brzmiał: „System bankowy – instytucje, mechanizmy oraz zagrożenia dla stabilności finansowej”. Etap szkolny konkursu, polegał na rozwiązaniu testu, obejmującego swym zakresem wiadomości z dziedziny ekonomiki banku, modelu systemu finansowego, czy nadzoru nad sektorem bankowym w Polsce – powiedział Piotr Banaczyk – nauczyciel przedmiotów ekonomicznych.
„W kuchni rządziła śliwka
Kuchnia w odcieniach fioletu …”
Choć większości z nich nie znajdziemy w tradycyjnych kalendarzach, nazywamy je świętami, gdyż umownie obchodzone są każdego roku przez rzeszę ludzi z całego świata.
W dniach 12.10.2015r.- 16.10.2015r. w naszej szkole „żywieniówka” miała swoje Dni Śliwki. Na całym świecie uprawia się kilka tysięcy gatunków śliwek. U nas największą popularnością cieszą się: węgierki, renklody, mirabelki i uleny. Robimy z nich kompoty, powidła i desery, pieczemy z nimi ciasta; doskonale sprawdzają się też w wersji wytrawnej np. ze schabem czy boczkiem. Sezon na śliwki trwa od lipca do końca października. Wiele tracimy, nie uwzględniając śliwki w swoim jadłospisie. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników (witaminy A,C,E,B6,K, polifenole, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik), które dbają o nasze zdrowie i urodę.