Pora Adwentu przygotowuje na jedyny w roku czas spędzony w gronie najbliższych, przy zapachu świerkowej choinki i smaku wigilijnych potraw. Aromatyczne pierniki, kruche i maślane ciasteczka, rogaliki z bakaliami, zapach miodu i korzennych przypraw wprowadzają w klimat Świąt.
Jest co najmniej kilka powodów, dla których warto samodzielnie piec bożonarodzeniowe słodkości: po pierwsze - to znakomita zabawa, po drugie - robiąc to w grupie, tworzy się silne poczucie bliskości, wreszcie wykonane własnoręcznie ciasteczka to oryginalny pomysł na prezent prosto od serca
i okazja, by zrobić coś dobrego dla innych.
Już po raz jedenasty w Zespole Szkół nr 1 odbył się grudniowy Kiermasz Adwentowy zainicjowany przez panią Agnieszkę Frejlich i jej wychowanków – uczniów klas pierwszych Technikum Żywienia
i Technikum Hotelarskiego. Dochód z kiermaszu przeznaczono na wsparcie działań Szkolnego Koła Wolontariatu i pomoc tym uczniom, którzy znajdują się w trudnej sytuacji życiowej.
Organizatorzy dziękują wszystkim, którzy docenili uczniowskie starania, kupując choćby drobny smakołyk. Urok Świąt to nie tylko symfonia smaków, ale i magia pomagania! Specjalne podziękowania kierują do klasy III Technikum Żywieniowego, która wsparła swoich młodszych kolegów doświadczeniem kulinarnym.
„Największą wartością są dla nas inni ludzie, a pomaganie im daje siłę na zwykłe codzienne życie”.