W listopadzie uczniowie z klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technikum Hotelarstwa oraz Technikum Logistycznego razem z opiekunkami: p. E. Nogaś, D. Pitek, A. Spała  A. Wiśnios, uczestniczyli w zajęciach dotyczących prewencji nowotworów głowy i szyi oraz profilaktyki antytytoniowej, zorganizowanych w Świętokrzyskim Centrum Onkologii w Kielcach. Uczniowie spotkali się ze specjalistami w dziedzinie  profilaktyki onkologicznej i otorynolaryngologii oraz dietetykiem.

Głównym założeniem było zmotywowanie młodzieży do prowadzenia zdrowego stylu życia oraz modyfikacji negatywnych zachowań zdrowotnych.
Pierwszą część spotkania poprowadził dr n. med. Sławomir Okła - Kierownik Działu Otolaryngologii, Chirurgii Głowy i Szyi w ŚCO. Uczniowie wysłuchali prelekcji na temat sygnałów ostrzegawczych, leczenia oraz czynników ryzyka i  roli stylu życia w profilaktyce nowotworów regionu głowy i szyi.

W kolejnej części spotkania, mgr Jadwiga Zapała - specjalista ds. Promocji Zdrowia w ŚCO podkreśliła rolę profilaktyki antytytoniowej w prezentacji pt. „Papieros tradycyjny i nowe formy palenia a założenia Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem”. Dietetyk Marta Stolarczyk zaakcentowała jak istotne są zachowania żywieniowe i zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia.

Duże poruszenie wśród młodzieży wywołało spotkanie z pacjentem po usunięciu krtani, który opowiedział o zmianach w życiu po chorobie i zwrócił uwagę jak istotną rolę odgrywa styl życia w ograniczeniu ryzyka zachorowania.
Dodatkową atrakcją dla młodzieży, było badanie składu ciała wykonane przez panią dietetyk.

Takie spotkania mają przygotowywać młodych ludzi do dokonywania prozdrowotnych wyborów, budować świadomą odpowiedzialność za swoje zdrowie oraz kształtować w nich odpowiedni stosunek do badań profilaktycznych.