Pod koniec maja uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w Międzynarodowych Targach Żywności WARSAW FOOD EXPO 2018 w Nadarzynie koło Warszawy. To wydarzenie skierowane jest zarówno do profesjonalnych odbiorców, jak i wszystkich tych, którzy lubią gotować, ciągle szukają inspiracji kulinarnych i chcieli na żywo spotkać gwiazdy kuchni. Podczas targów odbywały się warsztaty i szkolenia oraz prezentacja ofert produktowych przedsiębiorców z kraju i zagranicy. Młodzież miała także okazję porozmawiać z producentami i przedstawicielami branży gastronomicznej, którzy prezentowali żywność i napoje wysokiej jakości, produkty tradycyjne i regionalne, BIO żywność i potrawy serwowane w restauracjach, a także naczynia i urządzenia gastronomiczne.

Dużym zainteresowaniem wśród naszych uczniów cieszyły się liczne warsztaty kulinarne i cukiernicze, w których brali udział, przeprowadzane przez znanych szefów kuchni i cukierników: Roberta Sowę, Kevina Aistona, Jerzego Sobieniaka, Pascala Brodnickiego, Agnieszkę Mielczarek i wielu innych. Uczniowie opatowskiej Żywieniówki wzięli udział we wspólnym gotowaniu z Robertem Sową – kreatorem menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Podczas pokazu pod okiem mistrza przyrządzono pieczonego dorsza z salsą z papryki i kolendry oraz wieprzowe policzki w sosie hiszpańskim. Wrażenia degustacyjne pozostaną niezapomniane i będą doskonałą inspiracją do ćwiczeń w szkolnej pracowni gastronomicznej. Naszych uczniów nie zabrakło również na prelekcjach i warsztatach, m.in.: „Zdrowo jemy zdrowo rośniemy”, „ABC zdrowego żywienia” oraz „Żywność przyszłości” prowadzonych przez ekspertów ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Najsmaczniejszymi atrakcjami WARSAW FOOD EXPO były degustacje żywności i napojów z całej Polski i świata. Można było zasmakować krajowej żywności tradycyjnej i potraw lokalnych kuchni regionalnych przygotowanych m.in. przez Koła Gospodyń Wiejskich, a także potraw z produktów ekologicznych, dań ze ślimaków i owoców morza, przeróżnych wędlin oraz aromatycznej kawy. Kolejną smaczną atrakcją był grill umieszczony na terenie zewnętrznym w strefie Food Trucków, zorganizowany przez Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ. Na targach była też okazja, by zapoznać się z ofertą jednej z najlepszych uczelni rolniczych w Polsce – Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i miła niespodzianka dla naszej Żywieniówki- zaproszenie na wizytę studyjną oraz wykłady i warsztaty prowadzone przez profesjonalną kadrę uczelni. Dzięki nietypowej lekcji zawodowej uczniowie zostali zapoznani z aktualnymi informacjami  na temat żywności i jej znaczenia w żywieniu. Udział w wycieczce, była także  szansą poznania aktualnych trendów w branży gastronomicznej, jak również spotkania z mistrzami sztuki kulinarnej. Pani Magdalena Gdowska - Dyrektor Zespołu Szkół nr 1 w Opatowie podkreśla: „Zależy nam na tym, żeby nasi uczniowie uczyli się od najlepszych, dlatego też stwarzamy im możliwość kontaktu z profesjonalistami branży gastronomicznej. Nasza młodzież miała już możliwość uczestniczyć w szkoleniach i warsztatach prowadzonych przez kulinarne sławy, m.in.: pana Roberta Sowę, Jerzego Nogala, Stanisława Lenarta,Grzegorza Rzeszotarskiego.''