W dniach 18-19 stycznia 2018 r. uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  uczestniczyli w wizycie edukacyjnej do Poznania. Wyjazd ten był nagrodą  w konkursie „Kreatywna Szkoła” zorganizowanym w ramach projektu „Nowoczesna Szkoła Zawodowa - Nowoczesny Region” dla najzdolniejszych i najaktywniejszych uczniów  w branży gastronomicznej w województwie świętokrzyskim – powiedziała dyrektor szkoły Magdalena Gdowska. W gronie zwycięzców znaleźli się: Angelika Głodek, Krzysztof Pyza, Aleksandra Toporowska, Daria Kaczmarczyk, Dawid Lebioda oraz Monika Sajda. W trakcie pobytu w Poznaniu uczniowie  wraz z  przewodnikiem zwiedzili słynny Stary Rynek, z jego ratuszem, pręgierzem, pałacami, kamieniczkami, studzienkami, Wagą Miejską, a także mieli szczęście podziwiać główną atrakcję  Starego Rynku czyli  Koziołki, które ukazują się tylko 1 raz dziennie o godz. 12.00. Odwiedzili także  kościół farny, który jest najpiękniejszym kościołem barokowym  w Polsce, a także  poznańską palmiarnię, która powstała przed ponad 100 laty i jest największym tego typu obiektem w Polsce. Znajduje się w niej 1000 gatunków roślin z wielu stref klimatycznych świata i 200 gatunków ryb słodkowodnych.

Ważnym elementem programu była wizyta na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, gdzie uczniowie poznali naukowe tajniki pierwszego ogniwa w łańcuchu żywnościowym „Od pola do stołu”. Odwiedzili laboratoria genetyki molekularnej i cytogenetyki hodowli roślinnej na Wydziale Rolnictwa i Bioinżynierii. Ciekawym wydarzeniem była wizyta w Muzeum Rogalowym , gdzie nasi gastronomowie poznali tajemnicę wypieku Rogali Świętomarcińskich i uczestniczyli w procesie technologicznym ich sporządzania i wypieku. W drugim dniu pobytu uczniowie odwiedzili Targi Poznańskie - Polagra 2018, które są ważnym źródłem wiedzy na temat nowości rolniczych w zakresie techniki i technologii. Opiekę wychowawczą podczas wyjazdu  sprawowały: pani Katarzyna Ligęza - przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego oraz Monika Wicha – nauczyciel ZS nr 1 w Opatowie. Uczniowie pełni wrażeń i nowych, ciekawych wiadomości wyrażają zadowolenie z udziału w wyjeździe edukacyjnym. „Wyjazd edukacyjny to dobry pomysł na poszerzenie naszych wiadomości. Mogliśmy poznać kulturę, tradycję i spróbować oryginalnych specjałów z Wielkopolski, a także zwiedzić zabytki Poznania.” - powiedziały Ola i Angelika. „Dla mnie największą frajdą był udział w  wypieku Rogali Świętomarcińskich” -  dodała Daria „Największe wrażenie zrobiły na nas nowoczesne technologie” - stwierdzili Dawid i Krzysztof.