W konkursie „Kreatywna Szkoła III” zorganizowanym w ramach projektu „Nowoczesna Szkoła Zawodowa – Nowoczesny Region”  wyłoniono najzdolniejszych i najaktywniejszych uczniów kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych w województwie świętokrzyskim. W nagrodę wzięli oni udział w zagranicznej wizycie edukacyjnej w Kolonii w Niemczech, w dniach 8 – 10 października 2017 roku. Wśród nagrodzonych znalazła się trójkę uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 w Opatowie: Klaudia Gaweł i Katarzyna Kotwa z klasy IV oraz Krzysztof Pyza z klasy III. W czasie pobytu w Niemczech uczniowie odwiedzili Międzynarodowe Targi Spożywcze ANUGA odbywające się w Kolonii, gdzie zapoznali się z ofertą produktów żywnościowych wystawców z całego świata.

Zwiedzili także niemieckie przedsiębiorstwo chemiczne i farmaceutyczne BAYER w Leverkusen zajmujące się produkcją leków w tym znanej szeroko aspiryny oraz środków chemicznych i weterynaryjnych dla rolnictwa. Wśród odwiedzonych obiektów znalazło się także Muzeum Czekolady w Kolonii, w którym uczniowie poznali historię tych słodkości oraz zobaczyli proces technologiczny produkcji czekolady, zakończony jej degustacją. W trakcie pobytu w Niemczech przyszli gastronomowie mieli okazję zapoznać się z potrawami kuchni niemieckiej, a także podziwiać tamtejszą architekturę i odbyć realną lekcję języka niemieckiego. Uczniowie bardzo mile wspominają wizytę w Niemczech. „Był to wyjazd pełen wrażeń” – powiedziała Katarzyna Kotwa. „ Doceniam organizowane dla nas uczniów zagraniczne wyjazdy edukacyjne abyśmy mogli uczyć się od najlepszych” – dodał Krzysztof Pyza. „Przekonałam się, że warto uczyć się języków obcych” – powiedziała Klaudia Gaweł. Podczas wyjazdu opiekę wychowawczą nad uczniami sprawowały Monika Wicha nauczycielka ZS nr 1 w Opatowie oraz Ewelina Domoradzka przedstawicielka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.