Młodzież pierwszej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką Agnieszki Spała uczestniczyła w zajęciach praktycznych w Restauracji Żmigród. Głównym celem zajęć było zapoznanie uczniów z układem organizacyjnym i funkcjonalnym zakładu gastronomicznego, jego wyposażeniem oraz poznanie zakresu obowiązków poszczególnych pracowników restauracji. Uczniowie mogli zobaczyć i zgłębić tajniki funkcjonowania kuchni oraz obserwować proces technologiczny wybranych potraw. Dodatkowym elementem była charakterystyka kuchni naszego regionu, przedstawiona przez szefa kuchni - p. Monikę Dziedzic. Młodzież miała okazję zapoznać się z historią rozwoju lokalu i jego menu, które obfituje w specjały kuchni regionalnej i w dużej mierze bazuje na świeżych, lokalnych surowcach. Poznała zasady przyznawania certyfikatu Szlaku „Świętokrzyskiej Kuźni Smaków”, przeznaczonego dla lokalu gastronomicznego, który w swej ofercie ma dania regionalne oparte na tradycyjnych przepisach i naturalnych składnikach.

Na koniec, uczniowie z nieskrywaną przyjemnością, zdegustowali jeden ze specjałów restauracji jakim jest „Pizza Żmigród ", która zaskoczyła wszystkich pozytywnie nietypowym smakiem. Zajęcia w restauracji były ciekawe, a co najważniejsze pozwoliły młodzieży sprawdzić swoje wyobrażenia i wiedzę na temat pracy w gastronomii. Podczas rozmowy z szefem kuchni uświadomiliśmy sobie , że doświadczenie, które chcemy tak szybko zdobyć przychodzi dopiero po wielu latach pracy w kuchni. Pani Monika zdradziła nam , że praca w tym zawodzie nie należy do najlżejszych, ale jeśli to kochamy na pewno będzie nam sprawiała radość. Mamy nadzieję, że nasza pasja do gotowania będzie nadal się rozwijać- powiedziała Paulina Środa. To już kolejne zajęcia dla „żywieniówki”, cieszące się uznaniem wśród młodzieży, które odbyły się w Restauracji Żmigród, dzięki uprzejmości właścicieli lokalu- pana Wojciecha Walczaka i pana Grzegorza Różalskiego. Dziękujemy.