W wakacje uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie uczyli się i pracowali u lokalnych przedsiębiorców. Żywieniówka uczestniczyła w stażu zawodowym w ramach projektu „Nowoczesna Szkoła Zawodowa – Nowoczesny Region”. Jego celem jest wzrost jakości kształcenia zawodowego ze szczególnym uwzględnieniem części praktycznej prowadzonej na zasadzie dualnej współpracy szkoły z przedsiębiorcami lokalnego rynku pracy. Uczniowie TŻiUG kształcący się w jednej z siedmiu inteligentnych specjalizacji regionu świętokrzyskiego (nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze) uznanych przez specjalistów za zawody przyszłości zdobywali doświadczenie w restauracjach „Żmigród” i "Miodowy Młyn".
Udział w praktycznych zajęciach umożliwił przyszłym adeptom sztuki kulinarnej zdobycie nowych oraz rozwój posiadanych już umiejętności i kompetencji zawodowych. W ramach projektu uczniowie TŻiUG wezmą także udział w dodatkowych zajęciach matematyczno - informatycznych, zawodowego języka angielskiego, warsztatach gastronomicznych, a także kursie przedsiębiorczości. Uczestnictwo w stażu pozwoli uczniom szkół kształcących w zawodach nie tylko lepiej przygotować się do egzaminów kwalifikacyjnych i pracy w wybranej branży, ale także poznać realne warunki funkcjonowania gastronomii. Umożliwi im lepszy start na rynku pracy, a nawet założenie własnej firmy. Uczniowie Technikum Mechanicznego oraz Technikum Mechanizacji Rolnictwa odbyli na przełomie lipca i sierpnia praktykę zawodową w Przedsiębiorstwie Handlowo – Zbożowym pana Stanisława Malinowskiego. Zdobyli tam doświadczenie z zakresu obsługi maszyn służących do sortowania i magazynowania zbóż oraz pracowali w laboratorium zajmującym się badaniem jakościowym ziaren. „Nasza szkoła wychodzi z inicjatywą dualnego kształcenia. Zależy nam na tym, aby nasi uczniowie korzystali ze wszystkich możliwych szans na zdobycie doświadczenia i praktyk” - powiedziała dyrektor pani M. Gdowska. Młodzież nie kryje zadowolenia ze zdobytej wiedzy i umiejętności.