×

Błąd

Błąd krytyczny rozszerzenia [sigplus]: Proces generowania biblioteki obrazów Graphics Draw (gd) lub ImageMagick (imagick) musi być włączony w konfiguracji środowiska PHP, aby można było generować miniaturki.

Błąd krytyczny rozszerzenia [sigplus]: Proces generowania biblioteki obrazów Graphics Draw (gd) lub ImageMagick (imagick) musi być włączony w konfiguracji środowiska PHP, aby można było generować miniaturki.

naglowek 2015 1 PL01 KA102 015530

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wytrwale przygotowują się do stażu w Portugalii. Oprócz przygotowania kulturoznawczego i językowego postanowili zgłębić tajniki kuchni portugalskiej, która jest bardzo bogata i różnorodna. Na jej charakter miały wpływ wielkie odkrycia geograficzne oraz kulinarne zwyczaje i egzotyczne przyprawy przywiezione przez portugalskich żeglarzy z kolonii w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Powstała niezwykła mieszanka smaków, która nie zawiedzie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Znakomitym rybom i owocom morza towarzyszą doskonałe, często jednogarnkowe dania z mięs i miejscowych warzyw. Podniebienie zachwycają przepyszne regionalne wędliny i sery. W powszechnym użyciu są ryż, oliwa z oliwek oraz dojrzałe oliwki. Całości dopełniają wyśmienite portugalskie desery i słodycze. Niewątpliwie największym portugalskim  przysmakiem jest bacalhau, czyli solony i suszony na słońcu dorsz. Przed laty był to najlepszy sposób konserwowania złowionych w oceanie ryb. Podobno Portugalczycy znają aż 365 sposobów przyrządzania bacalhau – po jednym na każdy dzień roku. Uczniowie TŻiUG  przygotowali kilka potraw inspirowanych tradycyjną kuchnią portugalską. Towarzyszyła im przy tym tradycyjna portugalska muzyka Fado, która jest najpełniejszym muzycznym obrazem Portugalii. Przyszli stażyści posługiwali się w kuchni językiem angielskim, ponieważ będą go używać przez całe trzy tygodnie pobytu w tym pięknym kraju. Nad całością czuwały nauczycielki: p. Elżbieta Cheba – przygotowanie językowe, p. Agnieszka Zwolska – przygotowanie kulturoznawcze (receptury kulinarne), p. Agnieszka Spała – opiekun pracowni gastronomicznej i czuwanie nad smakami Portugalii. Nasi  wspaniali uczniowie przygotowali:
- krewetki z czosnkiem i papryczką chilli
- dorsz ma różne sposoby:  dorsz ẚ Bras, dorsz ẚ Lagareiro, dorsz zapiekany ze śmietaną
- Cozido ẚ Portuguesa- różne gatunki mięsa gotowane z warzywami
- fasola czerwona po portugalsku
- kurczak jednogarnkowy po portugalsku
- duszone białe kiełbaski zawijane w kapustę
- stek serwowany z jajkiem sadzonym
- pudding: ryżowy z cynamonem i czekoladowo- pomarańczowy
- mini tary z nadzieniem budyniowo- śmietankowym
- mus czekoladowy
Wszystko wyszło pyszne :)

{gallery}/2016/przygotowania_do_praktyk_kucharskich_w_portugalii{/gallery}