W dniach 18 i 19 marca 2014 uczennice i uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 w Opatowie w ramach zajęć z pracowni gastronomicznej poznali w sposób praktyczny swoje przyszłe potencjalne miejsce pracy w wybranym przez siebie zawodzie. Dzięki uprzejmości właściciela Restauracji Żmigród w Opatowie pana Wojciecha Walczaka przyszli adepci sztuki kulinarnej mogli zapoznać się z organizacją zakładu gastronomicznego, poznać w bezpośredni sposób przebieg procesu produkcyjnego w profesjonalnej restauracji i elementy obsługi konsumenta.


Szefowa kuchni pani Monika Dziedzic oprowadziła młodzież po wszystkich działach części produkcyjnej restauracji, zapoznała z przeznaczeniem oraz obsługą urządzeń i sprzętu gastronomicznego podczas obróbki wstępnej i zasadniczej surowców w procesie technologicznym. Punktem kulminacyjnym zajęć był bezpośredni udział uczennic i uczniów w procesie technologicznym. Efektem ich pracy była pizza „Żmigród", którą następnie ze smakiem skonsumowali. Taka niecodzienna forma pozyskiwania wiedzy okazała się bardzo atrakcyjna dla młodzieży. Zadawali mnóstwo pytań nie tylko z zakresu technologii i towaroznawstwa, ale także związanych z funkcjonowaniem rynku gastronomicznego, atrakcyjnością zawodu i specyfiką kuchni regionalnej. Uczennice i uczniowie klasy II TŻiUG uczestniczyli w zajęciach wraz z nauczycielkami Moniką Wicha i Agnieszką Spała.