28 listopada 2017r na zaproszenie Marszałka Województwa Świętokrzyskiego Adama Jarubasa, reprezentacja Zespołu Szkół nr 1 w Opatowie, gościła na konferencji ,,Innowacja edukacyjna – nowe możliwości zawodowe”, zorganizowanej w Best Western Grand Hotel w Kielcach. Celem spotkania, było przedstawienie założeń nowego projektu finansowanego przez Unię Europejską w ramach EFS, dotyczącego kreatywnego i dualnego modelu kształcenia zawodowego. Konferencję otworzył Marszałek Adam Jarubas a prowadził Grzegorz Orawiec – Dyrektor Departamentu Polityki Regionalnej UMWŚ. Uczestnikami spotkania byli też; Kuratorium Oświaty, Ministerstwo Rozwoju, Wojewódzki Urząd Pracy, Instytut Szkolenia Zawodowego z Austrii oraz przedstawiciele pracodawców i przedsiębiorców z woj. świętokrzyskiego.

Minęło właśnie pięć lat od pierwszej wizyty pana mjr Jacka Kowalika w ZS nr1 w Opatowie. W ciagu tych kilku lat wielokrotnie spotykał się z młodzieżą i prowadził treningi oraz szkolenia. Kiedy w listopadzie 2012 r. czekaliśmy na przyjazd mjr Jacka Kowalika, nie sądziliśmy, że rozwinie sie z tego tak znakomita współpraca – wspomina pani Edyta Gwoździk. Wiedzieliśmy, że jest doświadczonym operatorem GROMu, dowódcą oddziału bojowego i byliśmy dumni, że przyjął nasze zaproszenie.

Bookcrossing - to idea nieodpłatnego przekazywania książek poprzez pozostawianie ich w miejscach publicznych, jak również w miejscach celowo utworzonych, po to, by znalazca mógł je przeczytać i przekazać dalej. Idea krążącej książki narodziła się w  Stanach Zjednoczonych w 2001 roku, jej inicjatorem był programista komputerowy, Ron Hornbaker. W naszej szkole również chcielibyśmy dzielić się bezpłatnie książkami.

W ramach lekcji wiedzy o kulturze uczniowie klas pierwszych spotkali się z regionalistą opatowskim panem Zbigniewem Zybałą reprezentującym powiatowe Centrum Kultury, Turystyki i Rekreacji - przewodnikiem w Podziemnej Trasie Turystycznej. W trakcie zajęć młodzież poznała regionalną historię, kulturę i tradycje związane ze świętem narodowym i patronalnym miasta Opatowa i św. Marcina z Tours oraz uzyskała wiedzę temat twórców literatury pochodzących z naszego regionu. Uczniowie klasy drugiej technikum żywienia i usług gastronomicznych zostali zapoznani z tradycjami kulinarnymi, które towarzyszą obchodom listopadowego święta.