Aktualności
Na warsztatach szkolnych uczniowie pozyskują wiedzę i doświadczenie w dziedzinie motoryzacji samochodowej i rolniczej. Wiedzę teoretyczną przekładają następnie na zadania praktyczne, wykonując różne warsztatowe przedsięwzięcia. Ostatnio zrealizowanym projektem było konstruowanie „SAMA” – traktora o zmniejszonych wymiarach. Udział w projekcie brała klasa II„a” Zasadniczej Szkoły Zawodowej wraz ze swoim opiekunem, nauczycielem praktycznej nauki zawodu, mgr Mariuszem Kowalskim w czasie godzin dodatkowych. Pierwszy etap pracy polegał na zebraniu wszystkich podzespołów: silnika wraz ze skrzynią, tylnego mostu, przednich zwrotnic, felg oraz odpowiednich opon, zakupu profilu na konstrukcję szkieletu oraz blach. Następnym zadaniem było skrócenie tylnego mostu od auta ŻUK, wyfrezowanie frezów na półosi i połączenie flauszy ochronnej półosi.
W środę 23 marca 2016r. uczniowie klas IIB i IV TŻiUG uczestniczyli w zajęciach warsztatowych w Restauracji „Bałtowski Zapiecek”. Restauracja ta przygotowuje smaczne i aromatyczne potrawy wykonane z lokalnych produktów. Szef Kuchni stworzył wyjątkowe menu, w którym dominują smaki charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego. Nie boi się także eksperymentowania uzyskując zaskakujące, ale zawsze miłe dla podniebienia efekty. Umiejętnie łączy prostotę z wyrafinowaniem. Wizyta w restauracji rozpoczęła się od zwiedzenia obiektu i zapoznania młodzieży z organizacją zakładu, poszczególnymi jego działami i drogą jaką przebywa surowiec, a następnie produkt w procesie produkcyjnym. Dalsze zajęcia składały się z trzech etapów, podczas których uczniowie zgłębiali wiedzę z zakresu przygotowywania i ekspedycji potraw, obsługi klienta oraz oceny organoleptycznej przygotowanych dań. W znakomicie wyposażonej, profesjonalnej kuchni „Bałtowskiego Zapiecka” pod kierunkiem jej szefa uczniowie przygotowali: zupę - szot dyniowy z prażonymi pestkami o nucie limonki i imbiru oraz danie główne - gołąbek z kaszy pęczak i mięsa z pomidorami concasse, chipsem z boczku i ziemniaczanym puree.
Uczniowie klasy Technikum Hotelarstwa wraz z opiekunem – Elżbietą Sabat, uczestniczyli w zajęciach praktycznej nauki zawodu w Hotelu Miodowy Młyn w Opatowie. Młodzież mogła zgłębiać wiedzę dotyczącą pracy w dziale - służby pięter. Podczas zajęć przyszli hotelarze oglądali rodzaje jednostek mieszkalnych i ich wyposażenie, pomieszczenia służbowe, wyposażenie wózka pokojowej. Poznawali pracę służby pięter podczas przygotowywania pokoi do przyjęcia gości oraz zasad pracy przy gościu. Wszystko to zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami ergonomii, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisami sanitarno-epidemiologicznymi oraz przeciwpożarowymi. Uczniowie technikum hotelarskiego bardzo chętnie uczestniczyli w zajęciach. Praca w realnym obiekcie hotelowym, o tak wysokim poziomie świadczonych usług, współpraca w zespole, możliwości wykazania się wiedzą zdobytą w szkole i skonfrontowanie jej osobiście w praktyce, sprawiła im prawdziwą satysfakcję.
W dniu 22 marca 2016 roku odbyła się trzecia w tym roku akcja honorowego krwiodawstwa. Nasi uczniowie, absolwenci, młodzież spoza szkoły oraz mieszkańcy środowiska lokalnego podzielili się z potrzebującymi tym najcenniejszym darem jakim jest krew. Była to kolejna akcja społeczna. Zebrano łącznie 19.8 litrów krwi. W akcji uczestniczyło 72 osoby, z czego krew oddało 44 osoby. Nad sprawnym przebiegiem akcji i organizacji czuwała młodzież ze szkolnego koła Polskiego Czerwonego Krzyża wraz ze swym opiekunem Szczepanem Madejem.