W dniu 26 marca uczniowie drugich klasy technikum obsługi turystycznej oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych, pod opieką Pani Dyrektor Magdaleny Gdowskiej oraz nauczycielek Agnieszki Spały oraz Elżbiety Sabat wybrali się do trzygwiazdkowego Hotelu „Miodowy Młyn" w Opatowie. Najważniejszym celem wyjścia uczniów było zapoznanie się z zasadami funkcjonowania Hotelu oraz ofertą dla potencjalnych gości. Młodzież miała możliwość dokonania oceny lokalizacji obiektu oraz obejrzenia go z perspektywy gościa hotelowego.

W środę 26 marca 2014 roku klasy: I liceum służb mundurowych i II wielozawodowa z ZS Nr1 w Opatowie pod opieką nauczycieli: Moniki Masternak, Marka Frejlicha, Roberta Gubernata i Agnieszki Zwolskiej wybrały się na czerwony szlak w Paśmie Jeleniewskim Gór Świętokrzyskich. Podczas wędrówki uczniowie, wzajemnie się ubezpieczając, uczyli się prowadzić kolumnę marszową w terenie i doskonalili umiejętności orientacji w warunkach leśnych. Trasa zajęć prowadziła przez Pasmo Jeleniowskie z Gołoszyc do Piórkowa. Po drodze młodzież przechodziła przez Górę Truskolaską, Górę Wesołowską oraz Szczytniak.

Jestem inny – i w tym moja szansa! Każdy człowiek jest inny, ma różne dary, bardziej lub mniej rozwinięte, różne talenty i cechy charakteru... Co wyróżnia Was spośród znajomych? Gdybyście mieli wymienić kilka waszych charakterystycznych cech, to o czym byście powiedzieli? Dlaczego jesteś charakterystyczny? Co potrafisz robić lepiej/inaczej od innych? Pytania te były wstępem do dyskusji na temat cech charakteru i ich przydatności w kontekście wyboru zawodu podczas warsztatów dla młodzieży Technikum ekonomicznego i Technikum obsługi turystycznej beneficjentów projektu „OHP jako realizator usług rynku pracy" w dniach 24 i 25 marca w Opatowie, prowadzonych przez doradcę zawodowego z Młodzieżowego Centrum Kariery OHP z Ostrowca Świętokrzyskiego dla młodzieży Technikum ekonomicznego i Technikum obsługi turystycznej.

W dniach 18 i 19 marca 2014 uczennice i uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 w Opatowie w ramach zajęć z pracowni gastronomicznej poznali w sposób praktyczny swoje przyszłe potencjalne miejsce pracy w wybranym przez siebie zawodzie. Dzięki uprzejmości właściciela Restauracji Żmigród w Opatowie pana Wojciecha Walczaka przyszli adepci sztuki kulinarnej mogli zapoznać się z organizacją zakładu gastronomicznego, poznać w bezpośredni sposób przebieg procesu produkcyjnego w profesjonalnej restauracji i elementy obsługi konsumenta.