W trosce o bezpieczeństwo naszych uczniów w dniu 23 stycznia br. na obiekcie Warsztatów Szkolnych Zespołu Szkół nr 1 w Opatowie odbyły się ćwiczenia  Państwowej i Ochotniczej Straży Pożarnej. Tematem ćwiczeń było praktyczne sprawdzenie organizacji działań ratunkowych podczas wybuchu pożaru. Scenariusz ćwiczeń zakładał, że kilku uczniów zostało poszkodowanych i nie zdołało ewakuować się z zagrożonych pożarem pomieszczeń. Do akcji gaszenia zainscenizowanego pożaru przybyło 3 jednostki Państwowej Straży Pożarnej z Opatowa oraz dwie jednostki Ochotniczej Straży Pożarnej z Brzezia i Rosoch.

Młodzież klasy I Technikum Hotelarstwa z Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie wraz z opiekunami Iwoną Winiarczyk – Kapsą i Małgorzatą Stępień, wzięła udział w praktycznych zajęciach w czterogwiazdkowym butikowym hotelu Bristol**** ATR & Medical SPA w Busku Zdroju, miejscu, gdzie sztuka łączy się z terapią i terapia ze sztuką. Hotel mieści się w samym centrum Busku – Zdroju w sąsiedztwie ogrodu łazienkowskiego i  jest on połączeniem zabytku z nowoczesnością. Zajęcia poprowadziły panie – Anna Turek i Marta Barańska, które na wstępie zapoznały przyszłych hotelarzy z ciekawymi informacjami związanymi z historią i współczesnością hotelu Bristol, opowiedziały o dziełach sztuki zdobiących ściany hotelu i holu. Młodzi hotelarze rozpoczęli zajęcia od serca hotelu – recepcji. Pracownik omówił zadania tego pionu: wyposażenie i jego współpracę z innymi działami hotelu, objaśnił działanie profesjonalnego programu komputerowego do zarządzania pracą całego obiektu i obsługi rezerwacji, a ponadto przedstawił procedury „check-in” i „czeck-out” stosowane w przypadku gościa indywidualnego. Młodzież podczas tej części zajęć dowiedziała się, jak bardzo ważny jest pierwszy kontakt z gościem hotelowym. Prowadząca zajęcia omówiła sposoby komunikowania się z gościem, podała przykłady potrzeb i  wymagań stawianych przez gości hotelowych.

Laureatami Konkursu na recenzję książki wypożyczonej z biblioteki szkolnej przeprowadzonego w ramach realizacji projektu edukacyjnego "Czytam więc jestem" zostali (w kolejności alfabetycznej):

Magdalena Grzyb II LOM

Przemysław KIdoń II LOM

Paulina Łucka II TL

Anna Ścibisz II LOM

W dniach 18-19 stycznia 2018 r. uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  uczestniczyli w wizycie edukacyjnej do Poznania. Wyjazd ten był nagrodą  w konkursie „Kreatywna Szkoła” zorganizowanym w ramach projektu „Nowoczesna Szkoła Zawodowa - Nowoczesny Region” dla najzdolniejszych i najaktywniejszych uczniów  w branży gastronomicznej w województwie świętokrzyskim – powiedziała dyrektor szkoły Magdalena Gdowska. W gronie zwycięzców znaleźli się: Angelika Głodek, Krzysztof Pyza, Aleksandra Toporowska, Daria Kaczmarczyk, Dawid Lebioda oraz Monika Sajda. W trakcie pobytu w Poznaniu uczniowie  wraz z  przewodnikiem zwiedzili słynny Stary Rynek, z jego ratuszem, pręgierzem, pałacami, kamieniczkami, studzienkami, Wagą Miejską, a także mieli szczęście podziwiać główną atrakcję  Starego Rynku czyli  Koziołki, które ukazują się tylko 1 raz dziennie o godz. 12.00. Odwiedzili także  kościół farny, który jest najpiękniejszym kościołem barokowym  w Polsce, a także  poznańską palmiarnię, która powstała przed ponad 100 laty i jest największym tego typu obiektem w Polsce. Znajduje się w niej 1000 gatunków roślin z wielu stref klimatycznych świata i 200 gatunków ryb słodkowodnych.