W tym roku Narodowe Święto Niepodległości ma wyjątkowy wymiar związany ze 100 letnią rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości. Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych postanowili uczcić ten czas poprzez kultywowanie rodzimej tradycji kulinarnej i wzięli udział w „Tygodniu gotowania polskich potraw”. W trakcie zajęć pracowni gastronomicznej młodzi kucharze przygotowali potrawy kuchni polskiej inspirowane barwami narodowymi. W menu pojawiły się tradycyjne potrawy staropolskie, a obok ich uwspółcześnione technologicznie wersje podawane zarówno na co dzień jak i od święta. Kulminacją tegorocznych gastronomicznych obchodów Święta Niepodległości były zmagania w konkursie „Potrawy Kuchni Polskiej”. Wzięło w nim udział sześć dwuosobowych zespołów uczniowskich z klas gastronomicznych, które przygotowały i zaprezentowały następujące dania:

W ramach projektu „Nowoczesna Szkoła” w dniach 16-19 października 2018 r. czterdziestu jeden hotelarzy z Technikum Hotelarstwa w Zespole Szkół Nr 1 w Opatowie wraz z opiekunami: Iwoną Winiarczyk -Kapsą, Małgorzatą Stępień i Elżbietą Chebą wzięło udział w bezpłatnym wyjeździe studyjnym do Warszawy. Przyszli hotelarze rozpoczęli pobyt zajęciami w Centrum Informacji Turystycznej mieszczącym się w Pałacu Kultury i Nauki. Kolejnym punktem był Stadion Narodowy oraz trasa "Poczuj się jak VIP", dzięki czemu poznali miejsca przebywania ważnych osób w tego typu obiekcie i sami też mogli wcielić się w rolę VIP-ów. Następnie grupa przeniosła się do Łazienek Królewskich, które prezentowały się wyjątkowo atrakcyjnie w barwach złotej polskiej jesieni. Uwieńczeniem pierwszego dnia wizyty był pobyt na tarasie widokowym z którego wyjątkowo atrakcyjnie prezentowała się Warszawa nocą.

W październiku 2018 r. uczniowie klasy II i IV Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki oraz uczniowie z klas II Technikum Hotelarstwa i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Opatowie wraz z opiekunami Iwoną Winiarczyk -Kapsą i Anetą Król udali się na wycieczkę w Tatry i Pieniny.. Góry powitały młodzież piękną pogodą, dzięki czemu można było zrealizować zaplanowany bogaty program: wizytę w Tatrach Zachodnich, spacer Doliną Strążyską do wodospadu Siklawica, dotarcie do największego jeziora w Tatrach położonego w Dolinie Rybiego Potoku u stóp Mięguszowieckich Szczytów na wysokości 1395m n.p.m., czyli do Morskiego Oka. Młodzież ze „Szkoły na Górce”zasłużyła na miano wyjątkowych piechurów, bez większego wysiłku pokonała trasę liczącą 19 km. Dodatkową atrakcją była wizyta w jednej z najsłynniejszych budowli Zakopanego – liczącej ponad 100 lat Kaplicy Najświętszego Serca Jezusa w Jaszczurówce, zaprojektowanej przez Stanisława Witkiewicza oraz Sanktuarium Matki Boskiej Fatimskiej, wybudowanej w podzięce za uratowanie życia papieżowi Janowi Pawłowi II po zamachu w maju 1981r.

W październiku 2018 r. młodzież z klasy I Technikum Hotelarstwa z Zespołu Szkół nr 1 w Opatowie wraz z nauczycielem przedmiotów zawodowych Iwoną Winiarczyk-Kapsa i pedagogiem szkolnym Małgorzatą Stępień udała się na nietypową lekcje hotelarstwa do „Podziemi opatowskich”. Celem zajęć było nie tylko poznanie walorów turystycznych Opatowa, ale również historii jednego z najciekawszych miejsc naszego regionu i unikalnej architektury podziemnego miasta. W sali projekcyjnej znajdującej się pod powierzchnią opatowskiego rynku, młodzież wysłuchała wykładu połączonego z prezentacją zdjęć pt. „Historia turystyki i atrakcje turystyczne w Powiecie Opatowskim”. Jak się okazało, chłonięcie wiedzy poza szkolną ławą jest niezwykle skuteczne.